"Το τελευταίο θρανίο"

του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου


«Το τελευταίο θρανίο» που εκδίδουν οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, εκπλήσσει ευχάριστα για την ποικιλία των θεμάτων, την κριτική ματιά και, κυρίως, την ελεύθερη, κριτική και νεανική γραφή. Όπως γράφουν οι μαθητές, θέλουν «“το τελευταίο θρανίο” να είναι μέσο διαλόγου και προβληματισμού για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα. Από την ασφυκτική καθημερινότητα και τα διαλείμματα χαράς και χαβαλέ της σχολικής ζωής, τα πιο προσωπικά για τον έρωτα και τη ζωή, μέχρι τη φτώχεια, την ανεργία, την καταπίεση και τα μύρια όσα προβλήματα παράγει η σημερινή κοινωνία». Και καταλήγουν: «Θέλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, όπως είναι, για να την αλλάξουμε. Δεν ξεχνάμε ότι η ουτοπία του σήμερα είναι η πραγματικότητα του αύριο».
Από το προσεγμένο και πληθωρικό στην ύλη του περιοδικό, εκτός από καλαίσθητο και εντυπωσιακό εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, ξεχωρίζουν τα θέματα: «Αποτυχημένο λίφτινγκ στο νέο εξεταστικό σύστημα», «Όσα γράφει ο... μαυροπίνακας», «Μεγάλος Αδελφός» και «ρεαλήτ(ε)ς σόου», Ξενοφοβία-Ρατσισμό, Aids και σεξουαλική συμπεριφορά, «Να χαρείς την... ομορφιά σου!» πρότυπα ομορφιάς, τα αφιερώματα στο Μ. Αναγνωστάκη και στον Α. Αϊνστάιν.
Χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και, κυρίως, η συλλογική δουλειά που στις ασφυκτικές συνθήκες του εξεταστικοκεντρικού σχολείου, αποτελούν ένα μικρό θαύμα. Τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες αξίζουν κάθε έπαινο. Το «τελευταίο θρανίο» ανοίγει δρόμους.