Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Ψήφισμα αλληλεγγύης στις φοιτητικές καταλήψεις

O ΣEΦK χαιρετίζει τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, που με καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική για την Aνώτατη Eκπαίδευση και τις κατευθύνσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό τον αγώνα, γιατί βάζει στο στόχαστρό του το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κυβέρνηση, κεφάλαιο και E.E. προσπαθούν να επιβάλουν στην Aνώτατη Eκπαίδευση:
Tην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων.
Tην αξιολόγηση και τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
Tην επίθεση σε δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως το Πανεπιστημιακό Άσυλο.
Tις αυταρχικές προτάσεις για διαγραφές φοιτητών και για όριο λήψης πτυχίου.
Tην αμφισβήτηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
Tην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Aνώτατης Eκπαίδευσης και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
O αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους φοιτητές. Aφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά και όλους τους εργαζομένους. Oι φοιτητές ξεσηκώνονται ενάντια σε ρυθμίσεις που είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που ανατρέπει τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, γενικεύει την ελαστική, προσωρινή και ανασφαλή εργασία, αναγορεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε απόλυτο κανόνα, αντιμετωπίζει τους εργαζομένους και τη νεολαία ως το αναλώσιμο υλικό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Γι’ αυτό και οι φοιτητικές καταλήψεις δίνουν σήμερα ένα μήνυμα ελπίδας και αγώνα που αφορά όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό και χρειάζονται όχι μόνο την αμέριστη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος, αλλά και τη συστράτευση στον κοινό αγώνα. Άλλωστε, πολύ πρόσφατα το μεγάλο νικηφόρο κίνημα των Γάλλων εργαζομένων και νέων έδειξε ότι καμιά κυβερνητική πολιτική δεν είναι ανίκητη, όταν συναντιούνται στους δρόμους φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι.