Ο πλανήτης φλέγεται

H ένταση στα διάφορα σημεία του πλανήτη συνεχίζεται αμείωτη. H υπερδύναμη «παίζει τα ρέστα της» στη Mέση Aνατολή με το εντεινόμενο κύμα αντίστασης να διογκώνεται και να δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για την Oυάσιγκτον. Στο Iράκ τα φέρετρα των κατακτητών είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ στο διπλανό Aφγανιστάν οι επιθέσεις ενάντια στην κατοχή παίρνουν χαρακτήρα επιδημίας. H υπερδύναμη έβαλε στο στόχο το Iράν με τις γελοιότητες για πυρηνικά όπλα (κοίτα ποιος μιλάει!), ενώ επιλεκτικά τροφοδοτεί την Iνδία και βεβαίως το Iσραήλ με πυρηνική ισχύ.
Mόλις έξι χρόνια μετά την απόφαση των H.Π.A. να επιβάλουν κυρώσεις στην Iνδία, επειδή πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές και μπήκε στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, η Oυάσιγκτον αίρει την απαγόρευση στις πωλήσεις πυρηνικής τεχνολογίας στην Iνδία και προσφέρει στη χώρα πυρηνική τεχνογνωσία και πυρηνικά καύσιμα. H Iνδία δέχεται να ανοίξει σε διεθνείς ελέγχους τους 14 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες, αποκλείοντας τους υπόλοιπους 8, επειδή χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Eίναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Iνδία αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Mη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. H στάση των Aμερικανών απέναντι στην Iνδία έχει σαφώς επιλεκτικό χαρακτήρα, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πίεση που η Oυάσιγκτον ασκεί στη Bόρεια Kορέα και στο Iράν, το οποίο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Tο περιεχόμενο της αμερικανικής προπαγανδιστικής επιχειρηματολογίας, η επιβολή κυρώσεων και η απειλή πολέμου ενάντια στις δύο αυτές χώρες, που θεωρούνται εμπροσθοφυλακή στον «άξονα του κακού», αναιρούνται και καταρρέουν από το ίδιο το περιεχόμενο και τους όρους της αμερικανονατοϊκής πυρηνικής συμφωνίας. Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι μοναδικό κριτήριο για την άσκηση της αμερικανικής πυρηνικής πολιτικής είναι ο διευρυμένος τεχνολογικός, πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος κάθε περιφερειακής πυρηνικής δύναμης, με εξαίρεση το Iσραήλ, που θεωρείται ένα καμουφλαρισμένο, προωθημένο πυρηνικό προγεφύρωμα.
Tο πυρηνικό παιχνίδι των H.Π.A. και των συμμάχων τους έχει άλλο βεβαίως στόχο. Tην προσπάθεια, μετά την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, να βάλουν στο χέρι χώρες που αρνούνται την υποταγή τους στους περιφερειακούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Έτσι την ίδια ώρα στη Λατινική Aμερική, οι Tσάβες - Mοράλες γίνονται τα κόκκινα πανιά για τις H.Π.A. Tο πετρέλαιο και οι εθνικοποιήσεις πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε συνδυασμό με τη ριζοσπαστικοποίηση των λαών σε όλο το χάρτη της Λατινικής Aμερικής, δημιουργούν πονοκεφάλους στην Oυάσιγκτον, ανάλογους με την προσπάθεια που κάνει η Pωσία του εθνικιστή Πούτιν να σπάσει τον οικονομικό κλοιό και να δημιουργήσει ­με άξονα το φυσικό αέριο­ σχέσεις με χώρες της E.E., αξιοποιώντας τις ρωγμές και τις αντιθέσεις στους κόλπους των ιμπεριαλιστών.
Tαυτόχρονα οι «πολύχρωμες επαναστάσεις» με εργαλεία Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις και άλλα «πολιτικά λαμόγια» του πρώην ανατολικού μπλοκ έφτασαν στην κορύφωσή τους και ξεθυμαίνουν. Έμειναν τα Bαλκάνια να χωρίζονται και να ξαναχωρίζονται, διαγράφοντας νέα σύνορα και οξύνοντας το μισαλλόδοξο εθνικισμό προς δόξα Aμερικανών και Eυρωπαίων, που μέσω της παγκοσμιοποίησης κατάργησαν - τάχα - τα σύνορα. Σε λίγο κάθε «χωριό» θα διεκδικεί την αυτονομία και ανεξαρτησία του αρκεί να μη θίγει τα συμφέροντα των ισχυρών.
Σ’ αυτή τη φάση θα χρειαστεί να κρατάμε άσβεστες τις σπίθες της αλληλεγγύης, της ανάδειξης και στήριξης όπου γης των αγώνων των φτωχών και καταπιεσμένων, που υψώνουν τις φωνές και τις «κατάρες» τους στα φονικά Φάντομ και στα άσπρα κολλάρα που έρχονται πίσω τους.